moesiotes: Милица Делевић: Зашто је у Србији тежак разговор о Европи | Хроника

moesiotes: Милица Делевић: Зашто је у Србији тежак разговор о Европи | Хроника.

 

 

Милица Делевић: Зашто је у Србији тежак разговор о Европи

 

недеља, 04 децембар 2011 13:00
Зоран
Чланак пун општих места и мантри које употребљавају тзв. курсисти из Мађарске и Швајцарске, зависи ког је ранга. Иначе, пошто сам у прилици да контактирам поједине стручњаке из седишта ЕУ, ова ауторица у седишту ЕУ изазива само подсмех. Наравно. политичари из њима знаних разлога дају политичке изјаве којим аублажавају такве ставове. Недавно је један од стручњака ЕУ јасно рекао да у Србији није нашао на личност реформског капацитета.Све ово говори да садашња власт у Србији није у стању да направи ефикасну власт која је доступна и у служби грађанима а некорумпирана или бар са смањеном корупцијом.Очигледно да је ауторица ово место добила политичком погодбом, а не као стручњак. Међутим, она слика све нас и када разговарамо са колегама у иностранству црвенимо и ми који нисмо ни у једној партији.
Препоручи коментар:
10
0
недеља, 04 децембар 2011 13:09
Даг
Ово су размишљања технократе који живи од свог посла,а тај посао је процес учлањења у ЕУ. Експерти нису ни политичари ни државници да би морали да воде рачуна о државним и политичким разлозима. Међутим, веома су корисни за спиновање јавности, што се обилато употребљава.

Услов за пријем у ЕУ увек је само један, онај текући! Редослед услова одређују они, према својим политичким разлозима. Сада је за ЕУ приоритет имплицитно признање независности КиМ од стране Србије. То не схватају само експерти.

Када добију то признање од Србије, добићемо кандидтуру – шарену лажу на неодређено време, а минимално 10 година. За 10 година ЕУ ће бити нешто сасвим друго (Федерација европских држава)и тако у круг. То је игра без граница, али временских. Ово би један експерт већ морао одлично да разуме!

Препоручи коментар:
15
0
недеља, 04 децембар 2011 13:33
s.p.Lajković
Ko o čemu ova o evropi…
Препоручи коментар:
10
1
недеља, 04 децембар 2011 13:33
В. Георгијевић
Госпођо Делевић, будимо поштени:

1. хапшење Хаџића, Младића и Караџића јесте истицано као последњи услов;

2. признавање Косова је прћуткивано, а сада се истиче (немојте ви то да прећуткујете);

3. нисмо могли да живимо од навођења претприступих фондова као разлога за срљање у ЕУ;

4. па смо унилатерално отвориоли границе за бесцарински увуз из ЕУ.

Дакле, будите поштени , госпође Делевић, и оканите се те непоштене пропаганде.

Препоручи коментар:
14
0
недеља, 04 децембар 2011 14:14
А.Ђ.
Проблем је у томе што се ЕУ у нашем друштву посматра као вредност по себи. У таквим околностима било какав дискурс, а нарочито онај у оквиру школе рационалог избора, где се калкулише шта јесте, а шта није у складу са националним интересима, није могућ. ЕУ је у симболици наметнута као нормативистички идеал, нешто што се не подвргава логици консеквенцијалности, већ је она све ни у чему, ваздух у боци. Госпођа Делевић неопходан дискурс о значају, корисности и сврисходности ЕУ за Србију не треба нити може да започне. Њен положај је везује за административне послове за прикључење ЕУ, стога се њено иступање у јавности мора протумачити као притисак на њу од стране власти, јер се забележава осетан тренд опадања подршке ЕУ. Па чак и она као чиновник мора да рекламира ЕУ општим тумачењима разлога народног незадовољтсва њоме. Да би се започела иоле озбиљна расправа у јавности, мора се превазиђи једноумље које влада на нашој медијској сцени коју контролише велики капитал.
Препоручи коментар:
9
0
недеља, 04 децембар 2011 14:42
…..
Хтели су нас понижене, избомбардоване, раскомадане и снисходљиве. Хтели су нас под својим условима, без поноса и без Косова. И добили су, и инсталирали су, боље речено, такву власт и такве трабантске партије, власт бескичмењака и климоглаваца, опозицију бескичмењака и климоглаваца, који до бесвести понављају мантру – Европа нема алтернативу. Све има алтернативу, драги пријатељи, алтернатива рату је мир и обратно, да није тако не би било Термопила и Галипоља, Мојковачке битке и Ватерлоа, Косовске битке и Солунског фронта; алтернатива животу је смрт, алтернатива свађи је помирење, алтернатива мржњи је љубав, алтернатива поносу су уњкавост и снисходљивост. Само породица и отаџбина нису алтернативни! И можда ваздух?А бивши пионирски и омладински руководиоци, поносни носиоци штафете, партијских књижица и функција, данашњи министри и опозициони лидери су управо такви. Снисходљиви до гађења и презира.
Препоручи коментар:
13
0
недеља, 04 децембар 2011 14:58
s.p.Lajković
Njen posao je inače drukanje Briselu šta sve nismo ili jesmo uradili, mada je akcenat na onom NISMO.
Oni joj plaćaju na mesečnom da bude cinkaroš svoje zemlje .Pa se sada ona kao pita.Ne pada joj na pamet da napiše u izveštaju bar da nije fer da ti neko proda rog za sveću kao što Evropa to sada čini…
Препоручи коментар:
3
1
недеља, 04 децембар 2011 15:05
aca
1.Европа је код нас престављена као божанство иако смо на основу искуства тј. тона бомби ,требали смаатрати врагом .
2.Док нас је же­ља да иде­мо ка божанству ује­ди­ња­ва­ла, пи­та­ња ко­ја је би­ло по­треб­но ре­ши­ти да би­смо та­мо сти­гли – од­нос с Цр­ном Го­ром, са­рад­ња с Три­бу­на­лом у Ха­гу, Ко­со­во – де­ли­ла су нас (јер су то у ствари захтјеви врага). За­то је „бег” у европ­ски дис­курс био при­ро­дан по­ку­шај да кре­та­њем ка не­че­му што ве­ћин­ски же­ли­мо (мислимо да желимо ), по­стиг­не­мо и ка­кву-та­кву са­гла­сност и о оно­ме што нас раз­је­ди­њу­је ( што нам штети ). Та­ко су про­блем по­ста­ли не­што што ре­ша­ва­мо због европ­ске ин­те­гра­ци­је, а не за­то што је то на­ма ва­жно .
Тако смо као корисно прихватали оно што је за нас некорисно . А то видимо када се окренемо , гдје је Држава из 2000. , зашто КОсово независно 2008 ? , зашто уништена економија ?зашто процес отпадања војводине ? зашто проблеми са МАђариам и Бошњацима ? зашто Власи? зашто -500 000
Препоручи коментар:
5
0

 

Пошаљите коментар

[ Назад на текст]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s