Американци антиракетним базама опкољавају Русију и са мора

Американци антиракетним базама опкољавају Русију и са мора

1 Vote

Американци антиракетним базама опкољавају Русију и са мора

Мира Радосављевић  ФБР  15. 11. 2011.  17:33  /Факти/
amerika RAKETNE BAZE
Вашингтон – САД су признале да њихови планови ширења противракетног могу бити постављени на Црном, Баренцовом, Северном и Балтичком мору. Интересантно је да САД немају намеру да Москви понуде било какве правне гаранције да тај систем ПРО неће бити усмерен против Русије.

Ово је у Хабаровску изјавио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров по повратку са самита Азијско-Пацифичке економске сарадње из Хонолулуа, где је одржан сусрет председника САД и Русије.

„САД не искључују, а то су и признале, да могу бити постављени борбени бродови не само у Медитерану, већ и у Црном, Баренцовом, Северном, Балтичком мору. Све остаје у оквиру истог става који смо раније саопштили: „Ништа се ви не брините, то није усмерено против вас“. „Нама то не може да одговара:“ – саопштио је новинарима Лавров суштину разговора са Американцима на самиту АПЕК-а.

„Говори се да неће бити никаквих ограничења тог система ПРО, а на питање: „Зашто се онда шуњате на север?“ добијамо одговор да тако треба. Када понудимо аргумент да Иран нема могућности да лансира било шта што ће долетети до северних база, кажу: можда ће и бити, ми морамо да предвидимо сваку ситуацију“ – каже Лавров.

Како је закључио шеф руске дипломатије, преговори између Русије и САД о питању ПРО сада се налазе у „стању из кога нема излаза“. „Зато што се унилатерални план изградње глобалног антиракетног штита САД, који ће бити натовски, али потпуно под америчком контролом, увелико реализује – објаснио је Лавров. Споразуми се потписују, граде се објекти на земљи, базе пресретача и радара“.

Истина, руководство Русије још увек трага за излазом из ситуације. Како је Лавров рекао, у Хонолулу је руска делегација америчким колегама јасно ставила до знања: „Ако су нас чули, председник Медведев је председнику Обами јасно поново предочио да бисмо ми ипак желели да добијемо неке гаранције, гаранције на папиру, чврсте гаранције“.

Што се тиче самог Дмитрија Медведева, он је на прес конференцији у Хонолулу био уздржан и није се упуштао у оцене (за разлику од Лаврова) детаља „противракетног ћорсокака“. Шеф руске државе је само упозорио: „Тренутно нема никаквих споразума, ми добро знамо шта предлажу наши партнери“. Али, зато Медведев није пропустио да истакне „достигнућа“ руско-америчког „ресетовања“, са чим је у везу довео споразум о ограничавању стратешког нуклеарног наоружања и допринос који је америчка страна пружила Русији у њеном приступању Светској трговинској организацији.

Ипак непремостиве разлике о ПРО остају. Русија ће тражити свој одговор на планове ширења америчког противракетног штита. Лавров је новинарима у Хабаровску још рекао: „Мислим да ћу у наредном прериоду морати да дам ширу оцену како ће Русија реаговати на развој ситуације, како тренутно тако и после 2012. године“.

Шта Американци у суштини раде? Они већ низ година покушавају да Москву „вуку за нос“ изјавама о „ресетовању“ руско руководство, неуморно понављајући своју „мирољубивост“ и уверавајући га при том да систем ПРО ни на који начин није усмерен против Русије, већ да је намењен да парира могућем ракетном удару Ирана и неких других „изопштених земаља“.

Американци више не крију да имају намеру да компонетне притивракетног система поставе готово у свим морима која запљускуму обале Русије. Уопште се не обазиру на предочавања да „иранска претња“ не може да буде оправдање за такву конфигурацију америчког ПРО? Јер, чак је и идиоту јасно да је таква архитектура противракетног штита срачуната управо на неутралисање руског потенцијала за нуклеарно одвраћање – и ни на шта друго.

Да ли стварно амерички мајстори „ресетовања“ сматрају да смо толике будале – отворено се питају у Москви?

Like this:

Будите први коме ће се свиђати ово .

16. новембар 2011. – Објављено од стране | ВЕСТИ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s