MILORAD DODIK: GENERAL MLADIĆ JE BRANIO NAROD, I U RS JE TAKO PRIHVAĆEN

MILORAD DODIK: GENERAL MLADIĆ JE BRANIO NAROD, I U RS JE TAKO PRIHVAĆEN.

 

Vi ste na strani: Naslovna Ž. Cvijanović Vam preporučuje MILORAD DODIK: GENERAL MLADIĆ JE BRANIO NAROD, I U RS JE TAKO PRIHVAĆEN

MILORAD DODIK: GENERAL MLADIĆ JE BRANIO NAROD, I U RS JE TAKO PRIHVAĆEN

Osnovni cilj je velika autonomija RS u konfederalnoj Bosni. Evropa da bude realna

dodik003_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copyPre samo dva meseca, predsedniku RS pretila je smena. Zahtev za referendumom o pravosuđu razljutio je visokog predstavnika. Tražio je širom sveta podršku za oštre mere, ali je nije dobio. Onda se dogodio obrt: umesto da ga smene, Miloradu Dodiku ”u goste” su došli prvi ljudi Evrope. I da je to normalna zemlja, bilo bi svejedno gde se dijalog odvija. Ovako, Sarajevo je protestovalo zašto se njihovom glavnom neprijatelju dolazi ”na noge”.

– Ne likujem zbog toga. To što su najviši predstavnici Evrope došli u Banjaluku govori da su želeli da čuju celu istinu i da pokušaju da razumeju probleme o kojima, pokazalo se, nisu znali ništa. Bilo je dosta pritisaka da se gospođa Ešton ne pojavi ovde. U jedan sat posle ponoći, toga dana, obavešteni smo da od dolaska nema ništa. Ujutru su nam javili da, ipak, dolazi. Lagali su gospođu Ešton o činjenicama da bi je sprečili. Sarajevska strana je dan pre najavljivala bojkot, a onda su došli u neprimernom broju, kao rulja sa neartikulisanim stavovima – kaže za ”Novosti” Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Šta je prelomilo da se vaša pozicija promeni, da vaš glas nadjača Inckov?
– To što su shvatili da smo ozbiljni u nameri da održimo referendum. Visoki predstavnik je taj potez iskoristio kao povod da se rigidno obračuna sa RS. Čak je otišao u Savet bezbednosti gde je lagao, bukvalno i bezočno, tražeći od SB da donese rezoluciju kojom će se pokriti sve odluke visokog predstavnika, i to retroaktivno. Time je samo obelodanio da je sve radio nelegalno, jer ne bi imao potrebu da naknadno traži dozvolu za svoje postupke.

Je li otpočinjanje dijaloga baš u Banjaluci bio vaš uslov da pristanete na dijalog?
– Nije bilo uslovljavanja. Mi ne tražimo da Evropa ovde navija za nas, nego samo da bude realna. Nemam nikakvu zabludu da je Ketrin Ešton došla ovde da podrži RS protiv BiH, niti to tražim. Mi samo želimo da se otvori rasprava i da se problemi reše. Naša argumentacija je toliko moćna i jaka, da i ne pomišljamo da nećemo uspeti. To se videlo jednako dobro, kao i nesposobnost druge strane, koja je pokušavala panično da odbrani postojeće stanje.

Zaključili ste da Eštonova i File zaista imaju volju da stvari izvedu na čistac, da nije sve bilo puko zamazivanje očiju, da biste odustali od referenduma?
– To što smo gospođa Ešton i ja međusobno usaglasili izjave govori o tome da smo se razumeli oko suštinskih rešenja. Stanje u pravosuđu je posledica arogantnog odnosa međunarodne zajednice i primenjevanja prakse kakva ne postoji nigde u svetu. Tako smo imali situaciju da se retroaktivnost primenjuje na štetu stranke, da ista osoba učestvuje u prvostepenom i drugostepenom odlučivanju, potpuno selektivan pristup u kojem je sasvim izostalo procesuiranje zločina prema Srbima. Cilj je bio da taj sud presuđuje kako bi se pisala istorija o Srbima zločincima.

Da li se nešto promenilo u odnosu visokog predstavnika prema vama, pošto nije dobio podršku da sprovede sankcije?
– Mislim da se došlo do saznanja da je Valentin Incko sistemska greška međunarodne zajednice i da je uloga OHR potpuno devalvirana. Činjenica da su ih, na naš zahtev, isključili iz ove debate govori da je i međunarodna zajednica toga svesna. Ali, ja sam takođe svestan da će Evropa, ipak, uvek pre stati iza OHR nego iza Milorada Dodika. O Americi da i ne govorim. Prema tome, niti likujem, niti mislim da će se sad svet okrenuti naopačke.

Verujete da svet, posle ovoga, ipak drugačije gleda na Republiku Srpsku i da više nije spreman da vas tek tako ”pusti niz vodu”?
– Mislim da ne bih bio pušten niz vodu čak ni da sam otišao na referendum. Ovo je stabilna vlast, koja ne eksperimentiše, koja ne sprovodi tajne aktivnosti. Znali su da smo ozbiljni kad smo rekli da od referenduma nećemo odustati. Takođe su nas shvatili ozbiljno kad smo rekli da nećemo prihvatiti pokušaj da me smene. Šta da je Incko rekao: ”Smenjujem Milorada Dodika”, a ja rekao: ”Ne prihvatam”? To je bio nepremostiv problem zbog kojeg su morali da pristanu na razgovor.

Kako biste sprečili da vas smene?
– Tako što bih otišao na Skupštinu i pozvao narod da se izjasni na referendumu prihvata li odluku da budem smenjen. Uveren sam da bi narod rekao da ne treba. I šta bi onda Evropa? Nisu presudili ljubav i antipatija, nego interes i procena.

Je li referendum još otvorena opcija ako vam se ne dopadne razvoj situacije?
– Moram iskreno da kažem da sam priželjkivao da guram do kraja – do referenduma. Tada bi se stvari razotkrile, visoki predstavnik bi bio obesmišljen. Prvi put kažem: osećao sam se loše toga dana kada je počeo dijalog. Želeo sam da idem do kraja. Znam, ipak, da je bolje što smo došli do rešenja. Bolje i za evropsku budućnost ovog prostora i za RS.

A gde je Bosna u svemu tome?
– Bosna, kakva je bila do sada, ne može da postoji. Ona mora da otpočne razgovore o drugačijem unutrašnjem uređenju. Bosna može da preživi kao teritorijalno jedinstvena zemlja. Ali, sa snažnim konfederalnim jedinicama i velikom autonomijom RS. Sve do stepena potpune samostalnosti u okviru BiH! To je naš dalji cilj. Za to imamo podršku naroda. Tražićemo otete nadležnosti, kao i prebacivanje odlučivanja na niže nivoe. Ako neko hoće da sačuva Bosnu – može samo tako.

Imate li nameru u nastavku dijaloga sa Evropom da pokrenete prvi put ta pitanja i kakvu reakciju očekujete?
– Naravno. I to će biti koncept kojim ćemo se suprotstaviti namerama Turske i islamskih zemalja da Bosnu dalje unitarizuju. Na nivou BiH može da ostane vojska, monetarna politika, spoljna politika, ali ona koja je dogovorena, i možda još dva-tri sektora. Sve drugo je neodrživo. Jer, centralistička Bosna, kojom će dominirati muslimani, neće proći. Etnički čisto Sarajevo, gde prema njihovim procenama, živi 94 odsto muslimana, najbolji je dokaz kako bi oni pravili svoju multietničnu romansu. A i nemačka kancelarka otvoreno kaže da je multietničnost propao projekat. Šta bi bilo da sam ja to rekao? Šta bi uradili te Kandićke, Lihtove, Popovi? Proglasili bi me genocidnim! E, nećemo sarajevsku multietničnost! Otud i neka vrsta našeg savezništva sa Hrvatima, koja ima za cilj da to spreči.

Verujete li da ćete uspeti da se izborite za samostalnost?
– Sve je manje protivnika samostalnosti RS u okviru BiH. Koliko je Bosna nesposobna da živi dovoljno govori nemogućnost formiranja izvršne vlasti. Pa, čak i ako je formiraju, ona neće imati snagu da donosi izvršne odluke. To nikad neće biti vlada.

Kako je moguće da Erdogan zapreti da će od njegove pobede koristi videti i Sarajevo i Sandžak, a da se niko od toga ne uznemiri?
– Zato što nije rekao ništa novo. On sada samo otvoreno priča ono što je nama godinama jasno. A mi smo razumeli šta znače reči da je njegova pobeda jednako važna za Istanbul i za Sarajevo. Jasno je da Turska ovde želi da povrati svoju moć u podršci muslimanima u BiH, ali i u Sandžaku, pa i na Balkanu. Naš politički cilj je da se odbranimo od dominacije Turaka na ovom prostoru i neoosmanizma koji više niko i ne krije. Sve to smo odavno videli i sve je jasno i da Erdogan to tako otvoreno ne kaže. To što će biti agresivniji, ne znači da će biti uspešniji.

Niste se oglašavali o hapšenju Mladića, ali ste ponudili pomoć porodicama haških zatvorenika. Već i to je naišlo na osude. S druge strane, niko ne osuđuje Hrvatsku kojoj na autoputevima stoje bilbordi podrške Anti Gotovini sa porukom ”Uvijek ponosni”. Je li srpski narod izgubio ponos?
– Plakati Gotovine će vas dočekati na svakom koraku u Hrvatskoj. Ako izgubimo sebe i svoj identitet, pa makar on bio ponekad i negativan, rizikujemo sve da izgubimo. Ratko Mladić je bio vojskovođa u jednom brutalnom ratu. Činjenice da je optužen za ratne zločine i da je postojala poternica su neumitne. Ali, činjenica je i da je reč o čoveku koji je branio narod. I da je ovde tako prihvaćen. To ništa ne može da promeni u osećanjima naroda Srpske, a i većeg dela Srbije. Niti mogu, niti želim, da osporim potrebu da se general Mladić pojavi u Hagu. Ali, voleo bih da je to bilo ranije i da je on sam to učinio. I da nije u ovakvom stanju tamo poslat. Vreme će pokazati da je Mladić bio u Srebrenici i oko nje, ali će biti jako teško dokazati njegovo direktno učešće u zločinima. On je tu vrstu optužnice dobio jer je prihvatio odgovornost za događaje u Srebrenici. Činjenica je da je vojska RS imala više od 200.000 vojnika, i da joj je on komandovao. On je bio nesumnjivi autoritet kao vojskovođa. Naša vojska je vodila jedan pošten i častan rat, ako on to može biti. Nama je rat bio nametnut. Kada je Ratko Mladić 1992. godine prihvatio da brani narod, verovatno je bio svestan da to nosi rizik. Jer, rat se ne dobija u kancelariji. Prema tome, niko, čak ni naši borci, ne kaže da on ne treba da bude u Hagu. Ali, razočarani smo činjenicom da se zločini protiv Srba ne procesuiraju. I svesni da bilo kakva odluka u Hagu neće promeniti stav većeg dela srpskog naroda da je Ratko Mladić heroj. Srebrenica nije trebalo da se desi. Ali, uveren sam da Mladić nije ušao u rat jer je patološki ubica, a rat nosi stradanja.

Ne plaši vas kakve će reakcije izazvati odluka da finansijski pomognete ljudima u Hagu?
– Za krivicu je potrebna presuda. A, svako ima pravo na odbranu. Zato ćemo nastaviti da pomažemo našim ljudima da dokažu svoju nevinost, ako je ima. To nije velika pomoć, ali jeste manifestacija želje da se pomogne. Jer, nismo čuli nikog da je napao kantonalnu vlast u Sarajevu kada je odvojila 500.000 maraka za Jovana Divjaka. Zašto bi nas neko napadao?

Može li se dogoditi da presuda Mladiću bude i presuda RS?
– Nikad u istoriji presuda pojedincu nije išla na teret celom narodu. Kakve god presude bile Karadžiću i Mladiću, nemoguće je da to ima posledice po Srpsku.

Autor Dubravka VUJANOVIĆ
Izvor Večernje novosti, 24. jun 2011.

( 13 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 8 komentara

 • Владимир Челекетић 2 дана ago
  Жута банда држи Србији пиштољ на челу и каже: послушност Западу или смрт. Иза њих стоји Тома и каже: са мном ће вам послушност лакше пасти. Оно што Србија никако да схвати је проста чињеница да се у шаржеру налази ћорак.

  Додик је схватион и добио. Да, Додик је учинио оно што у Србији тврде да је немогуће. Успротивио се ставу “међународне заједнице” и од свих чудовишта којим су га плашили добио само оно енглеско на сат времена у Бања Луци. И још није морао ни да се љуби, ако сам ја добр схватио. Има човек осетљивији стомак него Тадић.

  А после тога није стао у ред за пљување по Младићу и још тврди да је овај бранио свој народ. И шта сад? Хоће ли због тога да га бомбардују? Да му уводе санкције?

  Погледајмо ситуацију из перспективе ЕУ држава. Неколико бесмислених ратова у служби Империје, банкроти, имиграција са којом не знају шта да раде, коначно признање онога што су Срби тврдили пре двадесет година – “мултикултурализам” не постоји, Русија много јача него пре десет или петнаест година. Шта им је преостало? Претња не уласком у ЕУ рај. Причајте мало о том рају ових дана Грцима, Ирцима, Шпанцима, Португалцима, …

  Србија је жртва сопственог страха. Уцене на коју пристаје десет година. Српска држава западно од Дрине је последње што Западу одговара на Балкану. Па ипак, Додик се супротставио и преживео.

 • Миле,усвојићу те за свог председника(ко за инат немем никог у Српској), због тебе ми је данас лепши дан, није битно како нас притискају, битно је да човек увек себи остави простор да се измигољи, да га противник не удави. Дишемо као народ на сламчицу и дуго нам треба да удахнемо дубоко, али смо ту, постојимо…сви ми знамо и браћу Русе и Турке, о Западу да и не говоримо, али хвала ти што си покушао, а даће Бог и успео, да покажеш да Срби могу да имају свој став колико год да морају да послушају, или се повуку…шта да кажем, свака част, само немој на кошарку опет да долазиш са Бокицом( зваће те сигурно) и све ти је опроштено….
 • пегепет 2 дана ago
  Додика не треба глорификовати само зато што је неупоредиво бољи од Тадића, јер од Тадића није тешко бити бољи, тешко је бити гори. Прави резултати одустајања од референдуме ће се видети када се заврше “договори” са ЕУ. Мислим, када се дође до “решења” узрока и за босанско правосуђе пронађе формула по којој ће се судити и злочинима почињеним над српским народом. Наш народ каже, не вичи хоп пре него што скочиш. Све ово јако лепо звучи, али не заборавимо да резултата заправо нема, до њега тек треба да се стигне. Или треба да слепо верујемо на реч ружне Кетрин Ештон? Зато што је баронеса? Зато што заступа “другачија” гледишта од Енглеске? Зато што је већ испунила неко своје обећање? Мало више опреза не би нам било на одмет, осим ако неко озбиљно не мисли да је то што се још једна ружна баба “преломила” и ипак слетела у Бања Луку заиста “велика Милетова (српска) победа”.
 • Владимир Челекетић 2 дана ago odgovor na пегепет
  Слажем се у принципу, господине, али бих додао следеће.

  Циљ Срба не треба да буде никакво босанско правосуђе које би се бавило муслиманским злочинима него самосталност Српске и уједињење са Србијом. Ја само то видим као крајњи циљ. Све остало су тактичке битке које саме по себи немају важности ако нису у функцији тог циља.

 • Управо тако! Али, непосредни циљ Милетовог “договарања” је правосуђе, па ће се из резултата видети и исправност одлуке да се референдум “одложи”. Ако сте запазили, Додик је прво причао да ће одложити референдум на три месеца, али се од такве одлуке одустало на “лепе” баронесине очи, те се од референдума једноставно одустало.

  Наравно да циљеви РС морају бити далеко виши, прво потврда апсолутне аутономије до права на отцепљење, па ревидирање свега што је изгубљено правним насиљем ОХР, па референдум о самосталности, док се не стигне и до уједињења свих српских земаља. Мислим да је РС на добром путу да учврсти свој статус, што је предуслов за оне више циљеве. Међутим, ја нисам одушевљен Додиковим одустајањем од референдума и не сматрам то никаквом мудром политиком, већ подвијањем репа у класичном српском стилу. Јер, замислимо за тренутак да је до референдума дошло. Ко би и како зауставио онај прави референдум о независности?

 • ” Али, непосредни циљ Милетовог “договарања” је правосуђе, па ће се из
  резултата видети и исправност одлуке да се референдум “одложи”.”

  Мислим да од дрвећа, у овом случају, не видите шуму. Прави циљ ове акције је био враћање институције референдума као могућност. До сада је то била највећа јерес у БиХ. Када се следећи пут буде о њему говорило звучаће као потпуно нормална ствар, што до сада није  био случај.

  ”Ко би и како зауставио онај прави референдум о независности?”

  Па Руси. Не сумњам да  је Додик све ово направио у договору са Рујама. Добио је шта је хтео, не може све одједанпут. Не иде то тако.

 • Ако је то био прави циљ, а ја се искрено надам да није, можемо да огласимо још један пораз.
 • Божа Чукурановић 1 дан ago odgovor na пегепет
  ДејанК је правилно схватио тактичку побједу. Када си у затвору па још без права на жалбу и адвоката, први корак ка било каквој нади у ослобођење јесте ЈАВНО саслушање. “Босна” је земља свиленог гајтана и Мешине “Тврђаве”, изборити се за јавност говора и пласирање ставова на тржиште јесте велика побједа. То су амери и енглези одавно знали, отуд и постојање “индијског поткраља” у виду “Високо-ниског представника” и ОХР-а у сред Европе и са кашњењем од сто педесет година!!!
  Вјерујте, знам шта говорим, живим у БЛ …
Povratni URL 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Translate / Prevedi

ADVERTISEMENT

10 Zašto

10-zastoeusm

Vetrokaz

tadic50arrupBORIS TADIĆ
Objasnio siromaštvo u majci Srbiji time što majka ne može da rodi plod pre vremena. O ćaletu, koji je na majci već sedam godina – ni reč.

dacic50arrdoIVICA DAČIĆ
Korigovao se da nije tražio podelu Kosova, već razgraničenje. I nije Kosova, već onog placa u Skupštini, koji deli sa Borisom, Palmom i Krkobabićem.

toma50arrdoTOMA NIKOLIĆ
„Blic” otkrio da ga EU neće na vlasti jer, kakav je, još bi mogao da dođe u Brisel i tamo štrajkuje glađu. Što se tadićevcima nikad ne bi moglo desiti.

pajtic50arrupBOJAN PAJTIĆ
Samo što je otvorio kancelariju Vojvodine u Briselu, rešio da malo pritvori vrata prema Beogradu, uzeo svoju loptu i neće više da se igra.

tomislavkaradzic50arrdoTOMISLAV KARADŽIĆ
Šef kriminalzovanog FSS postao najpouzdanji saradnik autonomaša, jer pored njega živog svako njihovo sranje izgleda kao humanitarni rad.

novak50arrupNOVAK ĐOKOVIĆ
Predlažem ga za novog savetnika Borisa Tadića, koji bi mu otkrio tajnu uspeha: nije sve u lepoti, ima nešto i u radu, stavu i inteligenciji.

tadic50arrupBORIS TADIĆ
Objasnio siromaštvo u majci Srbiji time što majka ne može da rodi plod pre vremena. O ćaletu, koji je na majci već sedam godina – ni reč.

dacic50arrdoIVICA DAČIĆ
Korigovao se da nije tražio podelu Kosova, već razgraničenje. I nije Kosova, već onog placa u Skupštini, koji deli sa Borisom, Palmom i Krkobabićem.

toma50arrdoTOMA NIKOLIĆ
„Blic” otkrio da ga EU neće na vlasti jer, kakav je, još bi mogao da dođe u Brisel i tamo štrajkuje glađu. Što se tadićevcima nikad ne bi moglo desiti.

pajtic50arrupBOJAN PAJTIĆ
Samo što je otvorio kancelariju Vojvodine u Briselu, rešio da malo pritvori vrata prema Beogradu, uzeo svoju loptu i neće više da se igra.

tomislavkaradzic50arrdoTOMISLAV KARADŽIĆ
Šef kriminalzovanog FSS postao najpouzdanji saradnik autonomaša, jer pored njega živog svako njihovo sranje izgleda kao humanitarni rad.

novak50arrupNOVAK ĐOKOVIĆ
Predlažem ga za novog savetnika Borisa Tadića, koji bi mu otkrio tajnu uspeha: nije sve u lepoti, ima nešto i u radu, stavu i inteligenciji.

ADVERTISEMENT

dveri_baner_ndh

zastonatoorg_copy

vidovdan-baner

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s