moesiotes: Фонд Слободан Јовановић | Слободан Јовановић: Отаџбина у опасности!

moesiotes: Фонд Слободан Јовановић | Слободан Јовановић: Отаџбина у опасности!.

 

 

 

This page as PDF

Пре кратког времена, енглески Тајмс је изјавио да нико (тј. да он) неће жалити, ако једног дана Србије нестане. Сада долази енглески Стандард да нам каже и начин на који ће је нестати. Начин је прост, управо класичан, онај исти на који је и Пољска нестала. Као што су Пољску, крајем XVIII века, поделили Русија, Пруска и Аустрија, тако би крајем XIX века Аустрија, Румунија и Бугарска имале, по плану Стандардовом, да поделе Србију. Што је с ове стране Мораве потпало би под Аустрију, а што је с оне поделили би између себе Румунија и Бугарска. С тим планом је у вези и тај војни савез између Румуније и Бугарске, о коме је у последње време било говора у свим листовима.

Разлози којима Стандард покушава да оправда ту поделу ови су. Србија је постала леглом нереда услед страсне партијске борбе која се већ годинама у њој води. У овом тренутку, нарочито, ствари су се тако заплеле, да, ма како се расплеле, не може бити добро. У овоме тренутку, наиме, Краљ је дошао у сукоб са народом, и сад, ако Краљ надјача народ, укинуће се Устав и доћи ће диктатура; а ако опет надјача народ, он ће истаћи на врх једну претерану странку, у којој остала Европа не може имати довољно вере.

На то, овако на брзу руку, ми имамо да изјавимо ово.

Стандардово је описивање стања у Србији скроз тенденциозно, тако тенденциозно да чисто изгледа, да он није дошао на мисао о подели што је видео зло стање у Србији; него, напротив, зато тврди да је зло стање у Србији што му треба ма каквог оправдања за свој план о подели.

Први прекор, да је Србија легло нереда просто је такав да се од све муке морамо насмејати. То се нашло да нам се пребаци онда кад је Француска свако јутро изненађена новом једном експлозијом, кад се у Италији колико јуче утолио грађански рат, кад се у Шпанији без престанка појављују предзнаци буна, кад је у Немачкој странка социјалне револуције тако јака да ће кроз десет година имати већину у парламенту, ако ствари буду природним током ишле. Најзад и у самој Енглеској како стоје ствари? Зар они немају Ирску која је право легло хајдучко, и зар није, пре неки дан, њихов министар унутрашњих дела рекао усред парламента да је Енглеска постала легло свију анархистичких преврата?

Што се даље говори о укидању Устава проста је бесмислица. 1. априла Краљ Александар збацио је Намесништво што му се чинило да не влада по Уставу; 9. јануара радикалну владу што му се чинило да Устав неверно и једнострано примењује, и, најзад, у свом последњем акту, у својој здравици министарству г. Симић, ако је противу чега дигао глас то нијо било противу Устава, него противу извесних закона за које мисли да нису у духу Устава изведени. Али, претпоставимо да је и онако како Стандард каже, да све што се код нас дешава води у дикатуру: опет, ни у том случају, Стандард нема право. Јер, што би се у том случају добило, то је једно стање приближно ономе које данас у Бугарској влада и којега је најодушевљенији поборник баш тај исти Стандард. Али, страна је дипломатија таква: у Србији брани Устав, а у Бугарској брани Стамболова.

Што се тиче претераности Радикалне странке, ми ту странку не волимо, али ипак морамо рећи како је уистину (стање ствари). Та странка није јучерашња, за њу се у Европи зна већ годинама, и ако је баш тако претерана, Стандард је требао то много раније рећи. Уосталом, кад Русија не налази да су радикали претерани, може и Стандард да буде спокојан.

Тражити разлога подели наше земље у нашим партијским сукобима просто је безумље. Наши партијски сукоби нису ни упола тако страшни као национални сукоби у Аустрији, а у последње време и у самој Енглеској; а ни за једну четвртину онако страшни као социјални сукоби готово у свој осталој Европи, а нарочито у Немачкој и Француској. Нас хоће да деле зато што имамо партије које се мало страсније кавже, а међутим у Италији се кавже између себе провинције, у Немачкој династије, а у Аустрији читаве народности, и за то нико ни ружне речи нема. Што се тиче Енглеске, у њој грађански рат тек што није плануо. Давно није било, кад су тако озбиљни људи, као што су маркиз Солзбери и Балфур, отворено изјавили да оне области у којима је већина унионистичка ваља да се побуне, ако home rule буде усвојен.

Али, од наше је стране наивност крајња бактати се толико с разлозима који су тек pro forme изнети. Ми завршујемо овим.

1. Међународно право сaвремене Европе, чије је основно начело народност, не допушта поделу једног народа између друга три. То је могло бити с Пољском у XVIII веку; то не може бити са Србијом у ХIХ веку.

2. Ако смо ми поцепани изнутра овако, пред туђином смо увек сложни, и с тога би ти који би помишљали да нас деле могли имати изненађење да тамо где су мислили наићи на једну анархију наиђу на један народ.

3. Ми, са наше стране, немамо да апелујемо на патриотизам свих партија. Сталну обуставу партијске борбе немамо куражи да тражимо, али ваљда смо у праву молити бар за толико примирја колико је потребно да сви заједно разговарамо о тешкој ситуацији у којој се наша земља налази.

Иза оног Тајмсовог чланка овај Стандардов знак је врло озбиљан, и ми бисмо волели да се преваримо, али је бојати се, да је Отаџбина у опасности.

Подаци о извору:

Отаџбина у опасности. – Ред, Београд, 1/1894, 7. (12. 2), 1. Потписано: Р.

Слободан Јовановић, 06.06.2011.

Један коментар

 1. Милан 06.06.2011. у 17:56Прво сам био збуњен а онда сам био одушевљен ови подсећањем које схватам као опомену свима нама.
  Да додам и стихове песме “Наши дани” Владислава Петковића Диса

  Развило се црно време опадања,
  Набујао шљам и разврат и пороци,
  Подиг’о се трули задах пропадања,
  Умрли су сви хероји и пророци.
  Развило се црно време опадања.

  Прогледале све јазбине и канали,
  На високо подигли се сутерени,
  Сви подмукли, сви проклети и сви мали
  Постали су данас наши суверени.
  Прогледале све јазбине и канали.

  Покрадени сви храмови и ћивоти,
  Исмејане све врлине и поштење,
  Понижени сви гробови и животи,
  Упрљано и опело и крштење.
  Покрадени сви храмови и ћивоти.

  Закована петвековна звона буне,
  Побегао дух јединства и бог рата;
  Обесисмо све празнике и трибуне,
  Гојимо се од грехова и од блата.
  Закована петвековна звона буне.

  Од пандура створили смо великаше,
  Достојанства поделише идиоти,
  Лопови нам израђују богаташе,
  Мрачне душе назваше се патриоти.
  Од пандура створили смо великаше.

  Своју мудрост расточисмо на изборе,
  Своју храброст на подвале и обеде,
  Будућности затровасмо све изворе,
  А поразе прогласисмо за победе.
  Своју мудрост расточисмо на изборе.

  Место светле историје и гробова,
  Васкрсли смо све пигмеје и репове;
  Од несрећне браће наше, од робова,
  Затворисмо своје очи и џепове.
  Место светле историје и гробова

  Остала нам још прашина на хартији,
  К’о једина успомена на џинове;
  Сад сву славу пронађосмо у партији,
  Пир поруге дохватио све синове.
  Остала нам још прашина на хартији.

  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци;
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу к’о пауци.
  Под срамотом живи наше поколење.

  Помрчина притиснула наше дане,
  Не види се јадна наша земља худа;
  Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
  Куда ћемо од светлости и од суда!
  Помрчина притиснула наше дане.

  Владислав Петковић Дис (1910)
  Нажалост тако актуелна песма.

Пошаљите коментар

ВАШ КОМЕНТАР

ВАШЕ ИМЕ

МЕЈЛ (неће се објављивати)

ВАШ САЈТ

Напомена: због модерације коментара вероватно је да се Ваш коментар неће појавити тренутно. Нема потребе да поново шаљете Ваш коментар.

Трибина Фонда: “Савременост национализма”

ВИДЕО ЗАПИСИ ФОНДА »

Душан Ковачев: “Европска регијо”, да ли се стидиш Бојане Бокоров!? http://t.co/5lUqkme #Vojvodina #Korupcija @pistaljkars
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s